Vekslingstjenesten Bare Bitcoin
Bedriftskonto

Bedriftskonto

Bare Bitcoin har støtte for bedriftskontoer! Så lenge dere tilfredsstiller følgende krav. Bedriften må:

  • Være et norskt aksjeselskap
  • Ha norskt eierskap. Altså at selskapets eier(e) har norsk personnummer, eller er selskaper som igjen har norsk eierskap.
  • Eiere, styremedlemmer og andre reelle rettighetshavere må registrere en privatkonto hos Bare Bitcoin

Etter det er gjort, registrer en bedriftskonto her (opens in a new tab).

Burde jeg kjøpe bitcoin via holdingselskap?

Det er mange som tror det lønner seg å kjøpe bitcoin via holdingselskap, fordi man er vant til å gjøre dette når man handler aksjer. Dette er ikke tilfelle når du handler bitcoin, hvertfall ikke på samme måte som aksjer.

Når et AS handler aksjer i et annen AS skjer dette innenfor fritaksmetoden (opens in a new tab), og handelen skal ikke beskattes før pengene eventuelt tas ut av ASet. Fritaksmetoden gjelder ikke for handel med bitcoin og andre kryptovaluta. Det skal beregnes tap og gevinst på alle handler, uansett om pengene forblir i ASet eller ikke. Etter dette skal det også betales skatt når pengene tas ut av ASet! Du blir med andre ord dobbeltbeskattet.

Et eksempel:

  1. Du setter inn 100 000 kr i et AS.
  2. Du kjøper bitcoin gjennom ASet.
  3. Bitcoin dobler seg i verdi, og du selger med 100 000 kr i gevinst. Nå må ASet skatte 22% av dette, altså 22 000 kr.
  4. Du tar ut 178 000 kroner i utbytte, og må betale utbytteskatt på 37,8% (2023-tall) av 78 000 kroner (siden du kan trekke fra 100 000 kr i tidligere innskutt egenkapital). Nye 29 484 kr i skatt!
  5. Sluttresultatet er 49 484 kr i skatt, på en gevinst på 100 000kr.

Om du derimot handler bitcoin direkte som privatperson unngår du utbytteskatten. Her vil skatten kun utgjøre 22% av gevinsten, altså 22 000 kroner.

Når lønner det seg å kjøpe bitcoin som bedrift?

Om firmaet ditt har hatt overskudd som har blitt stående i firmaet, kan det være gunstig å kjøpe bitcoin på bedriftskonto. Alternativet ville eventuelt vært å ta det ut til selskapets eiere som enten lønn eller utbytte, og så kjøpe bitcoin.

Om du skal investere bitcoin med sluttformål å få det ut som private midler har det ingenting å si om du kjøper bitcoin gjennom bedriften, eller privat. Den samlede mengden skatt blir den samme.

Én fordel ved å investere i bitcoin som bedrift er at du har større fleksbilitet med hva du gjør med en eventuell gevinst. Denne gevinsten kan reinvesteres i andre aksjeselskaper, eller tilbake i driften av selskapet ditt.

Er du usikker, hør med Skatteetaten og regnskapsfører!

💡

Er du usikker på spørsmål rundt regnskapsføring, skatt og bedriften din? Til syvende og sist er det kun Skatteetaten eller virkelige eksperter (regnskapsfører, revisor, advokat) som kan gi pålitelige råd.

Vi gjør vårt beste for å gi deg korrekt informasjon om komplekse temaer. Det er imidlertid viktig for oss å understreke at vi ikke er eksperter på skatt, regnskap og andre bedriftsspørsmål. Snakk med en ekspert, om du er usikker. Kun de kan gi et endelig svar.