Hva er Lightning?

Lightning (også kalt Lightning-nettverket, Lightning Network) er et betalingsnettverk som gjør det mulig å sende og motta bitcoin til veldig lave kostnader, raskere enn vanlige bitcoin-transaksjoner.

Om du gjennomfører en "ordinær" transaksjon på bitcoin-blokkjeden tar dette forholdsvis lang tid, og kan fra tid til annen innebære store kostnader. Dette er fordi blokkjeden har en treg oppdateringsmekanisme, og relativt lav kapasitet for å gjennomføre transaksjoner. Oppdateringer (nye blokker) skjer i snitt hvert tiende minutt. Kostnadene kan variere veldig, fra noen få, til i verste fall hundrevis av kroner.

Lightning-nettverket er én løsning på dette. Ved å bruke Lightning kan du gjennomføre transaksjoner uten å bruke bitcoin-blokkjeden. Transaksjoner tar noen få sekunder, og koster gjerne kun noen få øre.

Hvordan fungerer Lightning?

Hvilke apper støtter Lightning?

Det er stadig flere og flere apper og tjenester som støtter Lightning, men ennå ikke alle. Her er en ikke-fullstendig liste over bitcoin- og kryptovalutatjenester som støtter sending og mottak med Lightning:

Lommebøker uten egne nøkler

Dessverre er størsteparten av bruken av Lightning gjennom lommebøker hvor brukeren ikke sitter på sine egne nøkler. Dette betyr at du ikke har fullstendig kontroll på egne midler, og er nødt til å stole på en tredjepart. Når det er sagt, så kan disse tredjepartene tilby veldig gode tjenester med en fin brukeropplevelse. Du vil også være kompatibel med alle andre som bruker Lightning, helt uavhengig av om de sitter på sine egne nøkler eller ikke.

Lommebøker med egne nøkler

💡

Det å bruke Lightning med egne nøkler er i utgangspunktet ikke noe vi anbefaler nybegynnere å forsøke seg på. Brukeropplevelsen kan by på utfordringer, særlig rundt å motta bitcoin. Du kan også risikere å måtte betale til dels høye avgifter om du får behov for å sende en transaksjon på blokkjeden.