Hvordan oppdage og unngå svindel når man bruker bitcoin

Vi ser fra tid til annen at svindlere bruker bitcoin og kryptovaluta som et verktøy for å lure ofre. Som regel involverer svindelforsøkene sosial manipulering, noe svindlerne er meget gode til. Svindelofferet kan lures inn i lange relasjoner med svindleren, og det kan være vanskelig å skjønne du står midt oppe i en grov svindelsak.

Her følger noen tips og råd for å unngå å bli svindlet, hvordan du kan kjenne igjen et svindelforsøk, og hva du skal gjøre om du har blitt utsatt for et vellykket svindelforsøk.

Hvordan ser et svindelforsøk ut?

Et svindelforsøk kan ta mange former. Som fellesnevner, forsøker svindleren å få deg til å dele sensitiv informasjon, eller manipulere deg til å sende fra deg penger. Svindlerne er eksperter på å manipulere, og vet akkurat hvilke knapper de skal trykke på for å få tak i pengene dine. På samme måte som at du sannsynligvis er flink i din jobb, er de også flink til sin. Nettopp derfor er i utgangspunktet alle i faresonen for å bli utsatt for svindel.

Under forsøker vi å beskrive noen av de vanligste svindeltypene vi ser folk bli utsatt for. Dette er ikke en komplett liste! Kriminelle utvikler stadig metodene sine videre, og det er viktig å være oppmerksom på metoder som ikke er nevnt her.

Ikke gi fra deg BankID eller andre private opplysninger

Dette er best forklart med en video av et reelt scenario:

Du kan bli ringt av det du tror er politiet, banken din, eller andre. Fellesnevneren er at de ber deg om passordet til BankIDen din, eller ber deg signere med BankID. Ingen legitime aktører vil noensinne spørre deg om det.

De spiller på stress for eksempel ved å si at de ser rare trekk fra nettbanken din, eller at noen forsøker å ta opp forbrukslån i ditt navn. Dette er ment å stresse deg, som gjør at du ikke tenker deg om en ekstra gang.

Det samme kan skje over SMS, eller gjennom bekjente på Facebook:

På samme måte som BankID, vil hverken vi eller andre legitime aktører noensinne spørre deg om passordet ditt. Passordet ditt er personlig og konfidensielt, og om noen spør om det, har de med høy sannsynlighet uærlige hensikter.

Hvordan kan du beskytte deg?

• Aldri signér med BankID med mindre du vet nøyaktig hva du signérer for.
  • Forsøker noen å skremme deg eller stresse deg, ta en pust i bakken, og tenk deg om i 10 minutter. Du har aldri så dårlig tid de vil ha deg til å tro.
  • Kun signér med BankID på nettsider du har oppsøkt på egenhånd. Ikke gjennom linker du er tilsendt.

Ikke send penger til plattformer som lover høy avkastning

Det er også vanlig å bli kontaktet av det du tror er en investeringsrådgiver, som i realiteten er en svindler. Her blir du ofte bedt om å sende bitcoin til en investeringsplattform, som investerer pengene dine for deg.

Det er også mulig å finne frem til disse plattformene på egenhånd, eller få de anbefalt av venner og bekjente. Fellesnevneren er at du blir lovet høy avkastning, og blir vist avkastningen din enten ved å se de på en nettside, eller bli tilsendt dokumenter som ser legitime ut.

Verdiene du ser på plattformen er fiktive. Det er trivielt å vise frem et tall på en nettside, og det betyr ikke det finnes ekte underliggende verdi. Når du ønsker å ta ut alt eller noe av pengene dine, møter du på problemer. Da slutter rådgiveren enten å svare, eller kommer med diverse unnskyldninger for hvorfor det ikke er mulig. Alternativt sender ikke plattformen pengene dine.

Høres noe for godt ut til å være sant, så er det nok dessverre det. Ingen kan love deg høyere avkastning enn å helt enkelt eie bitcoin. Om du mistenker at du er utsatt for denne type svindel, forsøk å ta ut alle pengene dine. Møter du på problemer eller lang ventetid, er det fare på ferde.

Svindlerne kan utgi seg fra å være en representant fra blant annet disse firmaene:

• Blockchain Ltd.
  • Gainvalley
  • Cash FX
  • Trenixo

Du kan finne flere plattformer du burde styre unna på Finanstilsynet sine nettsider (opens in a new tab). Merk deg plattformer først havner på Finanstilsynet sin liste måneder/år etter svindelen er ferdig, og de sannsynligvis har flyttet videre til et annet navn.

Hvordan kan du beskytte deg?

• Ikke kjøp bitcoin fordi noen oppsøkte deg, og ga deg råd.
  • Om en rådgiver eller plattform lover høy avkastning, styr unna.
  • Alltid google navnet på plattformen + scam. For eksempel "CashFX scam", eller "Trenixo scam".
  • Er du usikker, kontakt oss.

Aldri betal for å frigjøre penger

Om du allerede er utsatt for en svindel, er det vanlig å bli kontaktet av noen som kan hjelpe deg med å få pengene dine tilbake. Typisk etter du har forsøkt å få ut pengene dine, eller på annen måte oppdaget du har blitt svindlet. Dette skal de gjøre mot en ekstra betaling. Dette er ikke sant, og er en måte å få enda mer penger ut av deg. Det kan for eksempel være "processing fees" (transaksjonskostnader) eller "verification fees" (verifikasjonskostnader).

Det er også vanlig å få kontoen sin sperret, fordi plattformen krever ekstra dokumentasjon. Det er vanlig å skylde på myndigheter, lover om hvitvasking, eller krav fra andre offisielle instanser. I samme slengen, får du et krav du må betale for at jobben skal gjøres. Etter kravet er betalt, loves det at kontoen blir åpnet, og midler frigjort. Også her er du i ferd med å bli svindlet. Du kommer ikke til å få tilbake penger du allerede har sendt.

Hvordan kan du beskytte deg?

• Aldri send fra deg penger for å låse opp beløp. Ingen legitim aktører krever det.

Aldri få hjelp fra noen over internett

Fra tid til annen, får vi inn kunder som blir kontaktet av det de tror er en venn, familie eller bekjent. De blir anbefalt å kjøpe bitcoin, og oppbevare det i sin egen lommebok. Personen i andre enden hjelper deg mer enn gjerne med å sette opp din egen lommebok, og sender deg for eksempel en link til en lommebok du kan laste ned.

Om du er lite kjent med bitcoin, er ikke oppsett av en egen lommebok alltid så lett, og vedkommende tilbyr seg å hjelpe med oppsett ved at du for eksempel deler skjermen din. De hjelper deg med å gjøre alt på en ordentlig måte, blant annet å ta backup av lommeboka.

Du er nå i ferd med å bli svindlet. Fordi du delte skjerm under oppsett av lommeboka, har svindleren sett "de 12 ordene", eller passordet ditt. Det betyr de har full tilgang til bitcoin-lommeboka di, og kan gjøre hva de vil. Om du senere sender bitcoin til denne lommeboka, stikker de av med alt sammen.

Alternativt er linken du fikk tilsendt ikke legitim, og du ender opp med å laste ned en falsk lommebok. Du får ikke hjelp til oppsettet, men fordi lommeboka du har lastet ned er falsk, har svindlerne full tilgang til alle bitcoin som blir sendt dit.

Bitcoin kan virke litt uvant, i og med det eneste som står mellom deg og å miste alle pengene dine, er at noen får tilgang til 12 enkle ord. Sitter du ikke inne med den forståelsen, er det relativt lett for en svindler å lure de ut av deg, uten at du vet det engang. Dette er ulikt alle andre former for penger. Banken din er godt beskyttet, aksjene dine likeså. Den samme forståelsen du har for bank, aksjer, og andre verdier overføres ikke til bitcoin oppbevart i egen lommebok.

Trenger du hjelp til å kjøpe eller oppbevare bitcoin, eller er usikker på hva du holder på med? Da burde du aldri ta i mot hjelp fra ukjente eller bekjente over internett. Ta kun imot hjelp av folk du kjenner godt, mens dere sitter i samme rom. Om noen du kjenner har tatt kontakt på e-post, facebook eller lignende, kan det hende kontoen deres er hacket. Du tror du snakker med en venn eller familie, men i realiteten snakker du med noen som forsøker å svindle deg.

Dette er spesielt viktig å passe på med framtoget av muligheten for å generere AI-videoer. En svindler kan lage en falsk video av den bekjente, ved å bruke offentlig tilgjengelige bilder.

Om du heller tar kontakt med oss i Bare Bitcoin er du sikker på at du får ærlig og troverdig hjelp. Send en epost til [email protected], eller ta kontakt med kundesupportchatten i appen.

Hvordan kan du beskytte deg?

• Er du usikker på hva du holder på med, ikke få hjelp over nett. Spesielt ikke noen som har tatt kontakt med deg. Få hjelp fra en person du stoler på, mens dere sitter i samme rom. Bitcoinene dine er trygge hos Bare Bitcoin inntil dere får møttes fysisk.
  • Dersom du blir kontaktet på e-post/Facebook, dobbeltsjekk du snakker med den du tror ved å for eksempel ringe de på et telefonnummer du har lagret fra før av.
  • Ikke send fra deg bitcoin før du har opparbeidet deg nok kunnskap til å lagre de på en trygg måte.

Kjærlighetssvindel

Det finnes ingen grenser for hvor slu og nedrig en svindler kan være - de er til og med villige til å lure folk til å tro at de har fått seg kjæreste. Kriminelle er i stand til å innlede langvarige og troverdige kjærlighetsforhold, hvor offeret over lengre tid føres bak lyset og tror at de har møtt en ekte person som har blitt glad i dem. Etterhvert begynner svindleren å be om penger, og over tid blir offeret tømt for store og betydelige verdier.

Dette er ikke en svindelform som er unik for bitcoin og kryptovaluta, men vi ser at svindlere ofte forsøker å få offeret til å gjøre pengeoverføringer med bitcoin.

Se Politiets video om dette:

Aldri gi andre tilgang til PCen din

Vi har også sett tilfeller der folk får hjelp over nett, ved å installere programvare som gir andre kontroll over datamaskinen din. Det er en ekstremt uvanlig måte å hjelpe folk på, og om noen spør deg om å installere sånn programvare, er det høy sannsynlighet du er i ferd med å bli svindlet.

Ikke bli et muldyr

Dette er ikke en direkte svindel der du taper penger, men du risikerer allikevel å havne i trøbbel.

Et pengemuldyr er en person som overfører penger på vegne av noen andre, mot betaling. Det kan skje via Vipps, andre overføringer eller bitcoin.

Kriminelle rekrutterer deg for å hvitvaske utbytte fra kriminelle handlinger som svindel, menneskehandel eller narkotikasalg. Ved å legge til et ledd i pengeoverføringen gjør de kriminelle det vanskeligere å spore pengene.

Se Politiets video om dette:

Hvordan kan du beskytte deg?

• Aldri overføre penger, ta ut eller sette inn penger på vegne av andre.
  • Vær kritisk til annonser i sosiale medier som frister med lettjente penger.
  • Aldri akseptere en jobb der du blir bedt om å stille din egen konto til disposisjon for å overføre penger på vegne av noen andre.
  • Aldri oppgi bankinformasjonen din til noen du ikke kjenner eller stoler på, og aldri til noen du møter på nett.

Hva skal du gjøre om du tror du blir svindlet?

1. Stopp samtalen med svindlerne
    Det aller viktigste å gjøre er å stoppe den pågende samtalen. Jo lenger du lar samtalene pågå med gjerningspersonen, jo høyere er risikoen for at manipuleringen deres lykkes.
  2. Ta kontakt med oss gjennom offisielle kanaler
    Når du oppdager et svindelforsøk kan det være at svindlerne allerede har fått tilgang til kontoene dine. Om du er redd for at dette har skjedd, kan du ta kontakt med banken og bitcoinvekslingstjenesten du bruker, og si at du vil sperre kontoen din inntil videre. Vi hjelper deg! Søk opp kontaktinformasjonen vår og banken selv. Ikke stol på informasjon du får tilsendt fra folk som tar kontakt med deg.
  3. Aldri send fra deg bitcoin eller kryptovaluta
    Målet for svindlerne er som regel å få deg til å sende fra deg bitcoin eller annen kryptovaluta, til en konto som de kontrollerer. Om du har sendt fra deg verdier, er det som regel helt umulig å reversere dette. Det er derfor uhyre viktig at du aldri sender bitcoin eller annen kryptovaluta til noen du ikke er helt komfortabel med!

Hva skal du gjøre om du allerede har blitt svindlet?

1. Anmeld saken hos politiet
    I de aller fleste svindelsaker er det dessverre umulig å skulle få tilbake midlene som har blitt stjelt. Du burde allikevel anmelde saken til politiet, da det kan hjelpe politiet å potensielt stoppe andre pågående svindelsaker.
  2. Ring banken din
    Opplys banken din om at du er blitt svindlet. Da kan de følge ekstra nøye med på kontoen din, og hjelpe deg med at svindlerne ikke stikker av med enda mer penger.
  3. Skift passord på epost og bitcoinvekslingstjenester
    Det kan være at kriminelle har fått tilgang til eposten din, eller andre sensitive kontoer hos banker eller vekslingstjenester. Du burde sørge for å bytte passord på alle disse tjenestene. Du burde ikke bruke samme passord på flere ulike tjenester.
  4. Vær oppmerksom på andre ukjente som tar kontakt
    Svindlere jobber ofte sammen i større grupper. Det kan hende at en medsammensvoren tar kontakt med deg, etter møtet med den opprinnelige kjeltringen. Denne andre personen kan ofte oppgi seg for å være en som skal hjelpe deg, og forsøke å rette opp i handlingene som førstemann sto bak. Ikke ta imot hjelp fra folk som tar kontakt med deg. Ta kun imot hjelp fra legitime kilder du tar kontakt med gjennom offisielle kanaler.
  5. Si ifra til bitcoinvekslingstjenester du har brukt
    Ved å si ifra til tjenester som tilbyr bitcoinveksling, gjør du det mulig å stoppe svindlerne fra å utnytte flere ofre. Beskriv hva som har skjedd, og fortell hvordan svindlerne gikk frem.

Hva gjør vi om vi mistenker svindelforsøk?

Om Bare Bitcoin mistenker at du er i ferd med å bli utsatt for svindelforsøk iverksetter vi flere tiltak for å forhindre ugjerningen. Det kan være vi stenger kontoen din for overføringer og handel. Etter dette kommer vi til å ta kontakt med deg, for å få mer informasjon om forholdet. I tilfelle, vil du ikke ha mulighet til å ta ut bitcoin frem til vi har fått avkreftet all mistanke om at du ikke er offer for et svindelforsøk.

Du vil imidlertid ivareta muligheten til å sende penger tilbake til samme kilde de kom fra.