Oppbevaring av bitcoin

Det er vanlig å føle på at bitcoin ikke er noe fysisk. Du kan hverken se eller ta på en bitcoin. Det bare flyter rundt på internett, og du kan se noen tall på mobilen eller PCen min.

Men den følelsen forteller deg ikke sannheten. Bitcoin er i aller høyeste grad et fysisk objekt. Bitcoin oppbevares et sted, rent fysisk. Haddde du kunne trent en hund til å lukte seg frem til bits[1], kunne du lært den til å finne bitcoin. Det er imidlertid lite intuitivt for oss mennesker å skjønne noe er fysisk, når det er bittelite, og lagret inni en datamaskin. Dette er et aspekt av bitcoin der du ikke stole på instinktene dine.

Hvordan kan bitcoin oppbevares?

I begge tilfeller, ligger bitcoinene fysisk lagret et sted. Forskjellen er om du som leser dette er den eneste som har tilgang til å flytte på bitcoinene, eller om en tredjepart (feks Bare Bitcoin) er den som sitter på endelig makt til å flytte bitcoinene.

Også i begge tilfeller, er bitcoinene sikret bak ugjennomtrengelig kryptering. Ingen kan knekke krypteringen. Den eneste måten å stjele bitcoin på, er ved å stjele selve privatnøkkelen.

I egen lommebok

Når bitcoin oppbevares i egen lommebok, er du den eneste som har tilgang til å flytte på bitcoinene.

Du er også den eneste som har ansvar for at nøklene oppbevares trygt. Om de enten oppbevares utrygt, (og noen får stjålet de fra deg) eller du mister de, er bitcoinene dine borte.

Eller som Obama har sagt "everybody's walking around with a swiss bank account in their pocket.". Og det er akkurat det du gjør om du oppbevarer bitcoinene dine selv! Til syvende og sist er det du som bærer alt ansvar for å gjøre det på en trygg måte.

Nå blir du kanskje skremt, men det finnes mange måter å oppbevare bitcoin på en veldig trygg måte, uten at du trenger å være en ekspert.

Hos en tredjepart

Når bitcoin oppbevares hos en tredjepart, er tredjeparten den eneste som har tilgang til å flytte på bitcoinene. Det betyr du ikke har eksplisitt tilgang til å flytte på bitcoinene, kun spørre pent om tredjeparten kan flytte det de skylder deg.

For eksempel om du oppbevarer bitcoin på en børs, har du en fordring på selskapet lik bitcoin-balansen din. Selskapet skylder deg bitcoin! På andre siden, eier selskapet like mange bitcoin de skylder deg.

Du kan ikke verifisere at tredjeparten eier riktig antall bitcoin. Tredjeparten kan også miste bitcoin eller bli hacket. Du må med andre ord stole på at tredjeparten gjør ting på en såpass skikkelig måte at selskapet faktisk eier bitcoinene det skylder deg.

Når et selskap eier mange bitcoin, er det spesielt attraktivt for hackere å snike seg inn i systemene, og flytte på bitcoin de egentlig ikke eier. Selskapet er en honningkrukke. Kommer en hacker seg inn, kan de få tak i mange hundre, tusen eller titalls-tusen bitcoin. Dine bitcoin vel å merke, men det bryr ikke hackeren seg om.

Den risikoen er mange ikke komfortabel med å ta, og de foretrekker derfor å oppbevare i egen lommebok.

Bør jeg oppbevare i egen wallet?

Ved å oppbevare bitcoin i en egen lommebok, kvitter du deg med risiko for at en tredjepart gjør noe gærent. Samtidig, tar du på deg risiko for at du selv gjør en feil, og mister tilgangen til bitcoinene dine.

Hvilken risiko du er mest komfortabel med, er opp til deg å bestemme. Om du følger anbefalingene under, mener vi det er helt trygt å oppbevare bitcoin på egenhånd. Samtidig kvitter du deg med all tredjepartsrisiko, og du ender opp med netto lavere risiko!

Les deg opp skikkelig før du tar steget om å oppbevare i egen lommebok, så kan det gjøres på en veldig veldig trygg måte.

Hvilke beløp bør jeg oppbevare i egen wallet?

Hvor stor summen bør være før man oppbevarer bitcoin med egne nøkler er veldig individuelt. Du kan enkelt finne svar på spørsmålet ved å spørre deg selv: "Hadde det gått greit å miste alle bitcoinene jeg har hos den børsen/tredjeparten?"

Er svaret nei, anbefaler vi å ta steget til egen oppbevaring.

Det er for all del trygt å oppbevare bitcoin på Bare Bitcoin. Men merk deg det eneste som trengs for å overføre bitcoin ut av kontoen din er tilgang til telefonen din. Du kan gjøre det hakket tryggere ved å skru på tofaktor med kodeapp, men selv da kan mobilen din være et svakt punkt.

Hva gjør jeg om jeg vil oppbevare bitcoin selv?

Uansett beløp, anbefaler vi Casa. (https://casa.io (opens in a new tab)) De har lagd en veldig god og enkel app for oppbevaring av bitcoin, som vi mener alle kan skjønne seg på. De har lagd appen på en sånn måte det er liten sjanse for at du klarer å gjøre noe feil selv.

Små beløp

For å komme i gang med relativt små beløp, kan du bruke gratisversjonen deres. Da oppbevares bitcoin på mobilen din, med egne nøkler.

Større beløp

Dersom du skal oppbevare litt større beløp, kjøp deg en Trezor (https://trezor.io (opens in a new tab)) Det er en hardware-wallet som spesialiserer seg på å oppbevare bitcoin. Den bruker du sammen med Casa-appen. Det koster $250 per år for abonnement i Casa, men det mener vi er vel verdt det.

Trezor+Casa gir deg en veldig trygg måte å oppbevare bitcoin på. Poenget med Trezor+Casa, er at hverken Casa eller Trezoren din alene kan flytte på bitcoin. Du trenger ikke ha tillit til én enkelt enhet. Om noen får tilgang til hardware-walleten din, får de ikke flytta bitcoinene dine. Om de stjeler den, kan de hacke i vei, og hente ut privatnøkkelen din, men det har ikke noe å si, fordi den alene ikke oppbevarer bitcoin. Du trenger 2 av 3 nøkler for å flytte på bitcoinene. Det gjør du ikke trenger å ha 100% tillit til hardware-walleten din.

Her er video fra Casa som viser oppsett:

Hva gjør jeg med de 12 ordene?

Når du kjøper deg en Trezor, anbefales du å ta vare på 12 ord, som kan se ut litt som dette: toe miss arrive bonus gallery fan little wink any knee exhaust below.

De 12 ordene er privatnøkkelen din, og er ekstremt hemmelige. Aldri del de med noen, uansett hvem som spør. Deler du de med noen, er det som å gi de full tilgang til banken din, uten mulighet for å ta tilgangen tilbake.

Følg Trezor/Ledger/ColdCard sine anbefalinger! Når du kjøper en Trezor eller Ledger, følger det med en lapp du kan skrive ned ordene på. Ta vare på de ordene! Trezoren er en datamaskin, og datamaskiner kan plutselig slutte å fungere. Fordi de blir gamle, det har sneket seg inn fukt, eller av andre grunner. Da er det fint med en fysisk backup av privatnøkkelen din.

Vanlige fallgruver

Ikke la kreativiteten løpe løpsk

Ikke bli kreativ med oppbevaring av bitcoin! Når det kommer til oppbevaring av bitcoin, er du din egen verste fiende. Vi anbefaler ikke å finne på oppbevaringsløsninger selv. Vi ser ofte eksempler på folk som finner på løsninger selv, og ender opp med å lage en løsning der man mister alle bitcoinene sine om man for eksempel mister et passord, eller noen finner hardware-walleten din.

Sannsynligvis gjør du sikkerheten svakere ved å finne på egne regler. For eksempel anbefaler vi å ikke legge til et ekstra passord på hardware-walleten din. Det er mest sannsynlig du mister bitcoin fordi du mister tilgangen til nøklene, ikke tyveri, brann, eller hacking.

Ikke kjøp fra ukjente hardware-leverandører

Det finnes veldig mange aktører som lager hardware-wallets. Noen av disse firmaene er veldig flinke og velkjente, andre står det litt dårligere til med. Vi anbefaler på det aller sterkste å kun kjøpe hardware-wallets fra velkjente og store aktører. Gjennom at mange andre har brukt og testet ut produktene, får du større trygghet!

Det finnes flere velkjente og trygge produsenter, for eksempel Trezor, Ledger og ColdCard. Vi anbefaler Trezor fordi vi mener den har det enkleste designet. Foretrekker du en annen hardware-wallet, er det selvfølgelig greit.

Vi får ikke betalt fra Trezor for å anbefale dem. Vi mener helt enkelt det er det tryggeste.

Ikke gjennomfør mange, små transaksjoner til egen lommebok

Alle transaksjoner på bitcoinblokkjeden består av "inputs" og "outputs". Hver gang du mottar bitcoin til din egen lommebok lager du minst én ny output i lommeboka di.

Når du sender bitcoin må du betale en nettverksavgift. Hvor mye den nettverksavgiften er på, avhenger blant annet av størrelsen på transaksjonen. "Størrelse" her handler ikke om hvor mye bitcoin du sender, men hvor stor transaksjonen din er på blokkjeden.

Om du har mange outputs i lommeboka di, blir transaksjonen din tilsvarende større, og du må betale mer i avgift. Dette betyr at det er en god idé (fra et kostnadsperspektiv) å ha så få outputs i lommeboka si som mulig!

For å unngå å ha for mange outputs i lommeboka di, burde du ikke motta mindre bitcoinbeløp for ofte. Om du for eksempel kjøper bitcoin for 100 kroner hver dag, burde du vente til balansen din har nådd en viss størrelse før du overfører til egen lommebok. Nøyaktig hvor stort dette beløpet burde være er det vanskelig å svare presist på, men et forslag kan for eksempel være 0.01 BTC (1 million satoshis).

Er Wallet Of Satoshi en trygg lommebok?

Wallet of Satoshi er ikke en trygg lommebok for større summer. Den er kun ment for småbeløp, og alt du har der må du være veldig komfortabel med å miste. Selskapet er ikke regulert av noen finansmyndigheter, og har nylig måttet fjerne appen fra App Store i USA på grunn av dette. De lager en bra lommebok for Lightning, men den er ikke trygg for større beløp.